VI. Szegedi Levendula Napok

2019. június 29–30.

Június 30. vasárnap

 

Fekete Zsolt festőművész kiállítása

 Képeire jellemzőek az erős, határozott, tiszta színek és a derűs témaválasztás. Nagy tisztelettel ábrázolja a múlt értékeit, az épített környezetet. Jó időzni a naplementétől aranyló mediterrán tájain, jólesik elidőzni képein melyeken „békebeli” párok sétálnak romantikus, mesei városaiban. Az alapvető könnyedség mellett a filozofikus mélység is megmutatkozik képein, életfája az égbe csavarodik, szinte bábeli az felfelé törő torony a körülötte repülő madarakkal, a feljutó ember távlati nézőpontját ígéri.

Fekete Zsolt:  Falusi idill

Fekete Zsolt: Falusi idill

10.00 Időutazás egy középkori kolostor gyógynövénykertjébe

Az SZTE Farmakognóziai Intézet munkatársainak előadása

illusztáció

10.00 A Cuháré Táncműhely műsora

A Cuháré Táncműhely 2004-ben alakult felnőtt táncosokból, 2008 óta közhasznú keretben működik Cuháré Kulturális Közhasznú Egyesület néven. Az egyesületen belül tevékenykedik a Táncműhely, a Népzenei Műhely és a Népművelő Műhely. Kezdettől fogva segítik, támogatják a Korinda Zenekar működését. A rövid, egy-egy néprajzi tájegység vagy falu táncát, vagy annak egy részét bemutató műsorszámok mellett nagyobb léptékű műsorokat is készítenek, és azokat igyekszenek olyan közönséghez is elvinni, mely egyébként nem ismerője a néptáncoknak.

Cuháré táncműhely

11.00 A rendíthetetlen sündisznócska – Szeleburdi Meseszínház előadása

Vidám, zenés mesejáték kicsiknek és nagyoknak

Szereplők: Pálfy Zsolt, Ördögh Ottó, Bartus Patrícia

A gyerekek elhatározzák, hogy ajándékot készítenek Hóbelebanc Bonifácnak, a nagy varázslónak, hiszen rá sosem gondol senki sem. Igen ám, de ki vigye el a meglepetést a varázsló birodalmába? Hmmm... Hát ki más, mint a rendíthetetlen sündisznócska, aki szembeszáll ezer veszéllyel, és eljuttatja az ajándékot a Hóbelebanc Bonifácnak, illetve... A végén úgyis kiderül. Szállingó-ország elveszettnek hitt csodatevő varázstallérja sok év után végre megkerül. A király varázslója nyakon csípi, átadja az udvari futárnak, aki izgalmas kalandok során át eljuttatja a varázstallért a rendeltetési helyére, hiszen nélküle fejére állna a rend Szállingó-országban.

Szeleburdi Meseszínház

12.00 Hogyan érhető el az emberi szív tevékeny nyugalma? Öngondoskodás gyógynövényekkel – Rigó István előadása

13.00 Bolgár népdalok két fuvolára

Szerző: Klebniczki György

Előadók: Lakos Boglárka és Misák Bence, az SZTE ZMK fuvola szakos hallgatói

13.30 Ónodi András Máté - az ország legifjabb tekerősének műsora

A kiskunfélegyházi kilenc éves kisfiú ritka és különleges hangszeren, tekerőlanton játszik. Az ország legfiatalabb tekerőlantosaként immár harminc fellépésen túl van az ország számos pontján, meghívást kapott már többek között a Hagyományok Házába, a népzene fellegvárába is. Repertoárjában több mint húsz dal szerepel, közel negyedórás műsorát mindenhol nagy szeretettel és érdeklődéssel fogadta a közönség. Máté másfél éve tanul tekerőlanton játszani, a Széljáró Balladás együttes vezetője, Vas László ismertette meg a hangszerrel és tanítja jelenleg is. A tehetséges és szorgalmas kisfiú egy év alatt három tanév anyagát tanulta meg ezen a nagy és nehéz hangszeren, melyet a kisgyermek kezek nehezen érnek át. Naponta egy órát gyakorol a hangszerén, a recsegtetés is egyre jobban megy már neki.

Ónodi András Máté

14.00 Szondi Péter és Kovács András koncertje

A mai koncerten musical részletek, megzenésített versek és ismert dalok csendülnek fel.

Szondi Péter óvodás kora óta hegedült. Ének-zenei általános iskolát, illetve gimnáziumot végzett, majd a zenei pálya helyett a matematikát választotta. A Szegedi Tudományegyetem matematika–ének-zene tanári mesterszakon végzett. Emellett 9 éve dolgozik a Szegedi Nemzeti Színház operakórusában. A zenében a legfontosabbnak a hangszerkíséret nélküli (a’cappella) harmóniát tartja, mely számára úgy születhet meg, ha többszólamú művet adhat elő énekestársaival. Ezt a célt szolgáló Give Me Five a'cappella csapatban énekelt populáris számokat, mellyel nemzetközi sikereket is elértek.

Kovács András tíz évig hegedült, tanult gitározni. Fiatalabb korában meghatározó stílust a rockzene jelentette, énekelt rockcsapatokban. Később karaoke estek előadója, vezetője lett. Az a'cappella műfaja őt is behálózta, a Give Me Five vokálegyüttes tagja volt. Jelenlegi munkahelye a kiváló Docpiano Band, mellyel hatalmas sikereket és rengeteg fellépést bonyolítanak le. Ismeretei bővítésére jazzéneket tanul.

15.00 A szappankészítés története – Baranyai Erika Piros előadása

15.00 A Sun City Singers Jazz Quartet koncertje

Sun City Jazz QartettA formáció 2011-ben Szeged komoly- és könnyűzenei életének ismert- és elismert énekeseiből alakult, s abban az esztendőben a Szegedi Nemzeti Színház Dömötör Gáláján debütált. A kezdetek közel húsz esztendőre nyúlnak vissza, amikor még Kvártevők néven a Szegedi Nemzeti Színház egykori művészei énekeltek együtt. Több tagcsere és számos fellépés után, részben új felállásban és teljesen új néven, de a régi elképzeléseket is megtartva, Sun City Singers Jazz Quartet néven alakultak meg. „Szeged, a napfény városa”, azaz a „suncity” elnevezés és egyben életérzés jó ötletet adott a csapat nevének megválasztásához. A tagok zenei tanulmánya és előképzettsége garanciát jelent a többféle stílusból álló repertoár értő megszólaltatására. A különleges és egyedi hangzásvilág párosul a humorral, a közönséggel való interaktív kapcsolattal.

Repertoárjukon – a szélesebb körökben is befogadható dalok – szerepelnek az a cappella művektől a zenei kísérettel megszólaltatott slágerekig egyaránt; a jazz, pop, gospel műfajokat érinti. Esetenként meghívott vendég előadók zenei világával kiegészülve: Szalma Annamária énekesnő, Suhancok néptáncegyüttes, László Boldizsár operaénekes, előadóművész, a Cotton Club Singers alapítója, s egyben támogatójuk, zenei-szakmai mentoruk is. A csapat tagjai szólistaként is nagy zenei múlttal rendelkeznek, a könnyű- és a komolyzene terén egyaránt, de a kamaraéneklés e formája is mindig új élményt ad számukra. „Károlyfalvi Krisztina, Tóth Judit, Szondi Péter és Wodala Barnabás neve garancia a minőségre, humorra és a sokszínűségre” – nyilatkozták róluk.

A formáció egyre bővülő repertoárjában minden korosztály számára akad ismerős dallam vagy olyan feldolgozás, amelyben egy ismert melódia más köntösben csendül fel. Az utóbbi években a csapat kivívta létjogosultságát a zenei palettán és újabb elismeréseket gyűjtött be – többek között – a Szegedi Borfesztiválon, a Dóm téren megrendezésre kerülő Bortér programjában, a Szegedi Nemzeti Színház szilveszteri műsorában és Dömötör-díj gáláin, a szentesi Zene-Világ-Zene sorozatban; valamint több céges és privát rendezvényen, jótékonysági alkalmon, fesztiválokon.

Az együttes tagjai: Károlyfalvi Krisztina (szoprán), Tóth Judit (alt), Szondi Péter (tenor, beatbox), Wodala Barnabás (basszbariton)

https://www.facebook.com/suncitysingersszeged/

16.00 A JaMese zenekar koncertje

A zenekar tagjai: Molnár Emese (ének), Udvarhelyi Gábor (gitár), Éder Ferenc „Lá” (basszusgitár), Badics Márk (dob)

A JaMese mozaikszó egy formációt, egy projektet, egy előadásmódot és egy énekesnőt takar egyszerre. Egyrészt Molnár Emese énekesnő keresztneve ihlette az elnevezést, másrészt a Jam a szabadságra és a kreativitásra, a mese pedig a történetek, gondolatok átadására kíván utalni. A 2013-as Csak A Napba című első lemezüket a 2018-as Bennem a világ követte, amelynek címadó dalának Lackfi János kortárs költő a társszerzője. Mellette még két további vendég-dalszövegíró is helyet kapott: Hegyi György, az egykori Emil.Rulez! szövegírója és Dinnyés Dániel zeneszerző, akik ketten színházi darabok zenei anyagain dolgoznak együtt már évek óta. Készítettek kreatív lyrics videót a rajongók által készített fotókból, valamint közös, folyamatosan bővülő lejátszási listát is létrehoztak kedvenc dalaikból. 2018-ban pedig megint egy új dolgot próbálnak ki, elindul a JaMese Élményének workshop havi rendszerességgel, mely során bárki, mindenféle zenei előképzettség nélkül a közösségben éneklés felszabadító erejét tapasztalhatja meg.

JaMeSe

17.30 A Szegedi Fagott Négyes koncertje

A zenekar tagjai: Greksa Márta hegedű, Rácz Gábor mélyhegedű, Tóth-Németh Henrietta cselló, a Szegedi Szimfonikus zenekar fiatal művészei és Vizsolyi Lívia fagottművész, az SZTE ZMK oktatója

A Szegedi Fagott Négyes egy teljes vonósnégyes, ahol az első hegedű helyén ezúttal egy fagottos ül. A formáció ebben a felállásban kerek egy éve koncertezik együtt. A cél a kamaramuzsikálás öröme, melyet szeretnének sok emberrel megosztani korosztálytól függetlenül.

Támogatók:

szte kulturalis iroda szte

SZTE NKI Kulturális Iroda

Szegedi Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat

Bolgár Baráti Társaság

 

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk.

Tájékoztatjuk, hogy az eseményen kép- és hangfelvételt készítünk tömegfelvételek formájában, ugyanakkor jelezzük, hogy az esemény egyben sajtónyilvános rendezvény is. A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 2:48. § (2) bekezdése alapján a tömegfelvételek, valamint a nyilvános közéleti szereplés esetén nincs szükség az Ön hozzájárulására sem a felvétel elkészítéséhez, sem annak felhasználásához. Azonban az érintetteket előzetesen tájékoztatni kell ilyen esetben is, ezért az előzetes tájékoztatási kötelezettségünknek jelen informálással teszünk eleget. A Szegedi Tudományegyetem elkötelezett a személyes adatok valamennyi formájának védelme és biztonsága, valamint a személyiségi jogok tiszteletben tartása mellett, ezért tájékoztatjuk, hogy a felvételeket az esemény népszerűsítésére, marketing céllal az SZTE online és nyomtatott csatornáin keresztül használjuk fel.

 

Időjárás

fb