VI. Szegedi Levendula Napok

2019. június 29–30.

Június 29. szombat

Fekete Zsolt festőművész kiállítása

 Képeire jellemzőek az erős, határozott, tiszta színek és a derűs témaválasztás. Nagy tisztelettel ábrázolja a múlt értékeit, az épített környezetet. Jó időzni a naplementétől aranyló mediterrán tájain, jólesik elidőzni képein melyeken „békebeli” párok sétálnak romantikus, mesei városaiban. Az alapvető könnyedség mellett a filozofikus mélység is megmutatkozik képein, életfája az égbe csavarodik, szinte bábeli az felfelé törő torony a körülötte repülő madarakkal, a feljutó ember távlati nézőpontját ígéri.

Fekete Zsolt:  Falusi idill

Fekete Zsolt: Falusi idill

10.00 A Haramia együttes zenés gyermekműsora

A duó tagjai: Jázmin Csilla (ének), Németh Sándor (ének, gitár)

A 2009 óta működő duó vidám, interaktív zenés műsorral várja a kicsiket és nagyokat egyaránt.

Haramia együttes

11.00 A Terebes zenekar koncertje

A zenekar tagjai: Benyó-Korcsmáros Réka (furulya, ének, dob), Dancs Ágnes (hegedű), Garamvölgyi Anett (koboz, ének, citera, gardon), Hódi Fruzsina (ének, citera, csörgők), Kiss Levente (furulya, kaval, tilinkó), Páli Tibor (doromb, ének, effekt-hangszerek)

A Terebes zenekar 2014 végén alakult meg a szegedi Népzenei Kamaraműhely elhivatott énekes és hangszeres tagjaiból. Repertoárjuk elsősorban moldvai, gyimesi és bukovinai népi dallamokat tartalmaz, ám az autentikus előadásmód mellett egyre jobban nyitnak a világzene felé is. Saját útjukon haladva formálják ki egyedi Terebes-stílusukat, melynek a népi dallamok felhasználása mellett fontos elemei a többszólamúság és az effekt hangszerek alkalmazása.

Céljuk a magyarság sokszínű népzenei kultúrájának minél mélyebb megismerése, megélése és megszerettetése a mai modern társadalom számára is könnyen befogadható, aktuális értelmezések, feldolgozások által.

További információ a zenekarról: https://www.facebook.com/Terebes-1437213856601620/

11.00 Időutazás egy középkori kolostor gyógynövénykertjébe

Az SZTE Farmakognóziai Intézet munkatársainak előadása

illusztráció

12.00 A nőgyógyászati ciszták, mióma és endometriózis lehetséges okairól – Rigó István előadása

13.00 Benedekfi István zongoraművész és Bendekfi Zoltán hegedűművész koncertje

Benedekfi István (zongora, elektronikus effektek) 1998-ban és 2001-ben a Zeneművészeti Iskolák Országos Zongoraversenyén II. helyezést ért el. Egyetemi tanulmányai alatt kétszer volt országos első a Szergej Rachmaninov (2003), illetve a Bartók Béla (2005) zongoraversenyeken Debrecenben. Szintén kétszer kapott különdíjat az első és a második Bartók Béla Nemzetközi Zongoraversenyen Szegeden (2004, 2006). Aktív résztvevője volt Rados Ferenc, Schiff András, Volkmar Lehmann és Flórián Péter mesterkurzusainak. Jelenleg az SZTE ZMK zongora tanszék oktatója.

Benedekfi Zoltán (hegedű, dob) első helyezést ért el a Hubay–Mozart–Bartók hegedűversenyen, melyet 2006-ban rendeztek Szegeden. Többször részt vett Perényi Eszter, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin kurzusain, de legnagyobb mestere Szecsődi Ferenc Liszt-díjas, Érdemes-művész hegedűvirtuóz. Aktív tag a Camerata Budapest Hangversenyzenekarban és a Békés Megyei Szimfonikus Zenekarban. Az Alföld Vonósnégyes vezető hegedűse és a stuttgarti kamarazenekar első hegedűse. A Vántus István Zeneművészeti Szakközépiskola tanára.

A testvérpár igen termékeny a zeneszerzés területén is, a 2001-es budapesti Bartók Béla Zeneszerzői Verseny különdíjasai lettek. Zenei tevékenységük első jelentős munkája a Dung Dot (Don’t Burn It) című vietnami-amerikai filmdráma kísérőzenéjének megírása volt. A film közönségdíjat kapott a XIX. Fukuokai Nemzetközi Filmfesztiválon, valamint a 2010-es Oscar-díj versenyen a legjobb idegennyelvű film kategóriában is jelölték.

14:00 A levendula jótékony hatása és felhasználásának lehetőségei - Nagy Tamás előadása

illusztráció

14.00 A Suhancok táncegyüttes műsora

Táncosok: Király Tamás, Fülöp Ádám, Horváth Dániel, Gál Levente

A Suhancok tánccsapata 2010-ben alakult a Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola diákjaiból. A táncosok ebben a formációban egy alapítványi gálaműsor alkalmával álltak először színpadra és azóta is töretlen lelkesedéssel, immár új tagokkal kibővülve folytatják a közösen megkezdett munkát. A táncosokat a munkakapcsolaton túl évtizedes barátság is összefűzi, hiszen mindnyájan a Szeged Táncegyüttesben Tóth Gábor tanítványaiként kezdték elsajátítani a néptánc alapjait, jelenleg pedig többen közülük a Tiszavirág Táncegyüttes Kerepetye csoportjának táncosai. Kísérletező kedvvel nyúlnak az autentikus tánckincshez, így próbálva azt minél szélesebb körben megismertetni és a fiatal generációkhoz is eljuttatni. 2016 februárjában nagy sikerrel mutatták be a La cosa folkestra című táncjátékukat, melynek színpadra alkalmazásában Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója volt segítségükre. Az előadásban a 20-as 30-as évek Amerikájának hangulatát megidézve tánccal meséltek el egy maffia beavatási szertartást.

Suhancok

Most következő számukban kicsit visszatérnek a gyökerekhez és olyan vizekre eveznek, ahol igazán otthon érzik magukat: dél-alföldi és szászcsávási cigánytáncokat, illetve nagyecsedi botolót és verbunkot láthatunk tőlük. Műsoruk végén pedig egy apró meglepetéssel is készültek, hiszen e nélkül nem ők lennének a Suhancok!

15.00 Méhészeti bemutató

15.00 „Levendula száll az éjen át…” A Szegedi Nemzeti Színház művészeinek műsora

Fellépnek: Vajda Júlia, Kónya Krisztina, Andrejcsik István, Szélpál Szilveszter

Zongorán kísér: Pál Tamás karmester

16.30 Petruska – EgySzemélyes

Petruska András dalszerző-énekes az igényes könnyűzene hazai képviselője. Szuggesztív, közvetlen előadásmódjával, tartalmas dalaival meghatározó szerepelője a hazai fiatal zenészgenerációnak. Dalszerzői teljesítményéért 2015-ben Artisjus Junior-díjra jelölték.

Petruska A.

A 2014-es, budapesti metrómegállókat megzenésítő Metropolita, majd a két évvel későbbi, az Y-generációt vizsgáló Kapunyitó után Petruska 2019-ben új nagylemezzel jelentkezik. A Reláció című albumot hallva egyértelműen azt érezhetjük, emelkedtek a tétek a szerző munkásságában: a 13 dal energikusabb és életigenlőbb, mint bármi, amit eddig ismertünk a zenésztől, a világzenei kalandozások pedig mintha most értek volna meg igazán. A szellemes szövegeiről ismert Babarci Bulcsú mellett ezúttal nem kisebb név volt Petruska szerzőtársa, mint Grecsó Krisztián. Petruska több dalát játszotta rotációban a Petőfi Rádió. A Dal 2016 című tv-műsorban egy különdíj kíséretében a legjobb 4 között végzett a Trouble in My Mind című szerzeményével, valamint a Nagy-Szín-Pad című vetélkedő 2017-es évadában is szerepelt. Széles zenei látókörének köszönhetően Petruska azon ritka hazai előadók közé tartozik, akinek a dalai egyaránt megállják a helyüket a nagy nyári fesztiválokon, valamint a világzenei, jazz, vagy irodalmi színtéren is.

Támogatók:

szte kulturalis iroda szte

SZTE NKI Kulturális Iroda

Szegedi Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat

Bolgár Baráti Társaság

 

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk.

Tájékoztatjuk, hogy az eseményen kép- és hangfelvételt készítünk tömegfelvételek formájában, ugyanakkor jelezzük, hogy az esemény egyben sajtónyilvános rendezvény is. A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 2:48. § (2) bekezdése alapján a tömegfelvételek, valamint a nyilvános közéleti szereplés esetén nincs szükség az Ön hozzájárulására sem a felvétel elkészítéséhez, sem annak felhasználásához. Azonban az érintetteket előzetesen tájékoztatni kell ilyen esetben is, ezért az előzetes tájékoztatási kötelezettségünknek jelen informálással teszünk eleget. A Szegedi Tudományegyetem elkötelezett a személyes adatok valamennyi formájának védelme és biztonsága, valamint a személyiségi jogok tiszteletben tartása mellett, ezért tájékoztatjuk, hogy a felvételeket az esemény népszerűsítésére, marketing céllal az SZTE online és nyomtatott csatornáin keresztül használjuk fel.

 

Időjárás

fb